Voeding & tennis


Goed eten = goed tennissen
Om goed te kunnen presteren is goede voeding belangrijk. Hieronder leest je belangrijke voedingsadviezen.

Voor de wedstrijd

Kies voor koolhydraten
U kunt de energievoorraad in je lichaam, goed voor anderhalf uur tennis, verdubbelen door in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd een koolhydraatrijk dieet te eten, met tenminste 55% tot 60% koolhydraten. Brood, pasta’s, aardappelen, rijst, bonen en fruit bevatten veel koolhydraten.

Vermijd te veel vet
Te veel vet (meer dan 30% van de totale calorie-inname) is ongezond omdat het het risico op hart- en vaatziekten vergroot.

Extraatjes zijn meestal niet nodig
Bij een gezond voedingspatroon krijgt je voldoende eiwitten, vitamines en mineralen binnen. Om vitaminetekort te voorkomen dien je producten uit alle vier de voedingsgroepen te eten. Kies je voor vitaminetabletten, neem dan multivitaminepreparaten die niet meer dan 50% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid bevatten. Jonge, menstruerende vrouwen en kinderen tijdens de groeispurt moeten extra veel ijzerrijke producten zoals kip, groente en brood eten om bloedarmoede te voorkomen.

Tijdens de wedstrijd

Drinken
Bij tenniswedstrijden die minder dan 1 uur duren is water belangrijker dan koolhydraten. Drink dan een hypotone sportdrank (minder dan 5% koolhydraten).
Bij wedstrijden langer dan 1 uur is de aanvulling van koolhydraten belangrijker dan de aanvulling van water. Drink dan een isotone sportdrank (7-8% koolhydraten).

Bij hitte is goed drinken extra belangrijk. Voorkom hitteproblemen zoals kramp en zonnesteek. Lees er meer over in de blessurevrij-kaart Tennissen in de hitte.

Eten
Voedsel dat u tijdens de training of wedstrijd eet zal niet direct voor een prestatieverbetering zorgen. Het duurt namelijk een uur of vier voordat een banaan volledig verteerd is. Voel je je hongerig of leeg op de baan, neem dan wat licht verteerbare biscuitjes, een boterham met jam of appelstroop of speciaal hiervoor op de markt gebrachte koolhydraatrepen, waardoor het lichaam binnen 1-2 uur extra energie krijgt. Indien je echt een megadip hebt dan is een sportdrank nog altijd de beste (en snelste) oplossing.

Geen zout!
Het slikken van zouttabletten is uit den boze: dit staat gelijk aan het drinken van zeewater bij dorst. Het is ook niet nodig, want het zoutverlies tijdens een wedstrijd is klein.

Na de wedstrijd

Weer koolhydraten
In de eerste twee uur na afloop van de wedstrijd of training is de koolhydraatopname het snelst. Wacht daarom niet te lang met het aanvullen van je energievoorraden.

Vocht aanvullen
Een tennisser kan in een wedstrijd wel 3 tot 5 liter vocht kwijtraken, afhankelijk van omstandigheden zoals het weer, de duur van de wedstrijd en de conditie van de speler. Drink na de wedstrijd daarom anderhalf keer de hoeveelheid die je aan gewicht tijdens de wedstrijd verloren bent om de hoeveelheid vocht in je lichaam weer aan te vullen.

(bron: Babette Pluim, bondsarts KNLTB)