Een goede warming-up


Door een warming-up te doen bereid je je zowel fysiek als mentaal voor op de lichamelijke inspanning die je gaat leveren. De kans op blessure neemt af en je tennisprestaties zullen verbeteren.

Opgewarmde spieren leveren betere prestaties dan koude. Het gaat erom dat je spieren warm en soepel worden zodat ze de inspanning tijdens het tennisspel aankunnen. De stofwisselingsprocessen verlopen sneller, waardoor de spieren makkelijker beschikken over de energie die nodig is en er worden minder afvalstoffen gevormd (en dus minder spierpijn).

Een warming-up voor een wedstrijd eigenlijk al thuis als je je spullen pakt. Mentaal bereid je je dan al voor op de wedstrijd die komen gaat. Het voorbereiden van je lichaam op de komende inspanning en het oefenen van je slagen en service moet je doen voor je de baan op gaat voor de wedstrijd. Zo kun je de inspeeltijd die je vlak voor de wedstrijd krijgt gebruiken om lange slagen te oefenen en de zwakke punten van je tegenstander te ontdekken.

Let er altijd op dat je je warming-up dusdanig intensief doet, zodat je het wel warm krijgt en een beetje gaat zweten, maar niet moe wordt. Zorg er met name bij koud weer voor dat je goed warm wordt!

Een goede warming-up bestaat uit inlopen, rekoefeningen en inspelen. Gemiddeld duurt een warming-up ongeveer 15 minuten. Tijdens de warming-up wordt warme en gemakkelijk zittende kleding aanbevolen. Voor alle rekoefeningen geldt:

  • beweeg langzaam, forceer niets; rekken mag geen pijn doen
  • houd de uiterste stand 10 seconden vast
  • ontspan daarna langzaam en schud je spieren los
  • voer iedere oefening zowel links als rechts uit
  • herhaal alle oefeningen 2-3 keer met korte pauzes.

Bekijk de warming-up oefeningen » 

Hoe onregelmatiger je sport en/of hoe ouder je wordt, des te meer risico loop je een blessure op te lopen. Besteed dan meer aandacht aan je warming-up. Heb je een tennisles/wedstrijd of ga je vrij-tennissen in de ochtend, besteed dan wat langer de tijd aan je warming-up. ’s Morgens ben je minder soepel dan ’s middags of ’s avonds.

(bron: voorkomblessures.nl)